top of page

“Пазителят на вестника”: Явор Атанасов, Principal Software Engineer в BBC (видео)

Updated: Jun 28


“Аз съм software инженер в BBC”, казва Явор на първокласници преди години в едно българско училище в програмата на организацията “Заедно в час”. “Което не значеше абсолютно нищо за никого” - по реакцията отгатва той. И започва от по-далеч. От дума на дума, след като обяснява, че не е хакер, а се бори с тях, за негова изненада, едно от децата стига до прозрението, че е “пазителят на вестника”. 



Снимка: LInkedIn


Така започва нашият разговор от студиото на Лидери.БГ с Явор Атанасов, Principal Software Engineer в британския медиен гигант. Свързахме се с видео връзка с офиса на BBC в Единбург, Шотландия, където работи сега, след дълги години в централата в Лондон. И макар това да е в обратния край на Европа, той не просто се е срещал с български ученици, в опит да ги вдъхнови, а и е помагал на “Заедно в час” с кампания за набиране на средства. Това се случи преди седем години когато се решава да направи вело поход от Лондон до брат си, който живее в Барселона.



Снимка: "Заедно в час"


Защо е толкова ангажиран с образованието? Може би защото никога не изключва възможността един ден да се прибере в България. Но засега се занимава с важни неща, касаещи живота на кажи-речи всеки жител на Обединеното Кралство. Буквално. Когато има важно събитие, тип кралска церемония или голям футболен мач, Явор и неговият екип са хората, които събират данните, касаещи качеството на излъчването. И това е само един от проектите, по които работи в ролята си на principal software engineer. 


“Усещаш, че си на място, където се случват доста важни неща”, но трябва да се внимава с това, прави условието той, защото ти “гъделичка егото”. Скромнността действително му е присъща, както и самоиронията и това по правило го кара да е предпазлив в изтъкването на големите си заслуги към развитието на дигиталната стратегия на BBC. 



Снимка: BBC


Вместо това, в повечето време Явор говори с нескрито възхищение за хората, с които работи, които смята за най-добрите в своята област и от които винаги има какво да научи. Именно това е основната причина да е в организацията откакто завършва магистратурата си по Дигитални медии в Портсмут преди 14 години. 


Освен от самите хора, е впечатлен и от организацията като цяло. “Винаги съм се чувствал доста горд с мястото, където съм успял да попадна”, казва той. И това му е дало мотивация. Възприемал е всеки момент, в който не знае кой е най-добрият начин, по който да се направи нещо, като възможност да го научи. И съветва, когато е нов в дадена организация, съвсем открито да казва, че не разбира. 


С Явор се познаваме от студентското Радио Аура, на Американския университет в Благоевград. И се съгласихме, че то си стои в основата на това днес да продължаваме да сме омагьосани от медиите и да работим в тази област. По един или друг начин.



Снимка: Лидери.БГ


Чуйте пълният ни разговор в Лидери.БГ тук или в Spotify




143 views0 comments

Comments


Абонирайте се

Благодаря Ви!

Споделянето е в основата на свързването помежду ни. С подкаста започна мрежата на Лидери.БГ и с него продължаваме да растем. Споделяме вълнуващите истории на българските дигитални лидери в чужбина и как помагат на България.

Архив

bottom of page