top of page

От България до Австралия: Николай Алексиев, Product Director, MyPass (видео)

Преди години, когато рокендролът беше млад… Така започва култовият хит на Георги Минчев “Блажени години”. Не чак толкова назад във времето, но пак в чудесните университетски години срещнах Ники. Мястото беше Аура, студентското радио на нашия Американски университет в България, той беше радиоводещ, аз новинар там.



Снимка: LinkedIn


Над десетилетие по-късно, пак пред микрофоните, ние сме в един общ ефир, този път на Лидери.БГ, където го поканих след като видях, че е станал Product Director в MyPass. Знам, че замина в Австралия и започна кариера като product manager, но бях изключително приятно изненадан, че вече е директор и то в най-голямата местна компания за compliance в енергийния сектор.


Е, минават си блажените години и след време със стари приятели си пишеш… в LinkedIn. Така и на Ники писах в LinkedIn с поканата и не след дълго (със сигурност най-краткото време, което съм прекарвал да убедя гост да участва), той вече беше в хола си пред лаптопа, за да си говорим за неговия кариерен път и product management-a. 


“Има много доста сериозен риск да се случи някаква злополука и някой да пострада” - казва той, описвайки за какво служи софтуера, който разработват. Става дума за compliance software за енергийната индустрия, с който се гарантира, че работниците са обезпечени с правилните обучения и проверки за безопасност. 

Снимка: Лидери.БГ


Когато се пуска нов продукт на пазара, трябва по-опитен product manager, който може бързо да итерира върху идеи и хипотези какво пазарът иска. Бизнес стратегията е 80% продуктова стратегия, защото без продукт няма бизнес, казва Николай.


С охота споделя и за предишен опит. “Аз се озовах с продукт в 12 държави и единствената ни готовност за тези пазари беше, че беше преведен”, разказва той любопитна история от своя опит в предишна компания. Тогава се е наложило да предложи на ръководството да спрат да продават продукта в 4-5 ключови пазара. Което признава, че е било смело, но необходимо решение, в крайна сметка прието добре от компанията.


Говорим много и за тенденции в професията - техническа подготовка, разлики с business analysts, както и любопитната история затова кога и как AirBnb обявиха, че спират да работят с продуктови мениджъри. 


Чуйте в пълния епизод:




65 views0 comments

Comments


Абонирайте се

Благодаря Ви!

Споделянето е в основата на свързването помежду ни. С подкаста започна мрежата на Лидери.БГ и с него продължаваме да растем. Споделяме вълнуващите истории на българските дигитални лидери в чужбина и как помагат на България.

Архив

bottom of page