top of page

Пилот и иноватор - Мартин Митев, Innovation Lead, airBaltic

Updated: Apr 8

Мартин Митев е от онези хора, които говорят за себе си без никаква придадена важност, но с удоволствие и увлекателно. Сякаш осъзнава ролята си на просветител - човек, който може да е полезен на останалите.


Но и изглежда увлечен от изявите - били те като пилот, иноватор или лектор, който споделя знания и опит. Има само едно от тези му поприща, с които не съм се запознал още лично - това на пилот.





Като лектор го видях за първи път на World Aviation Festival,  едно от най-големите събития за дигитализация в авиацията в света. Пристигнах в конгресния център в Лисабон миналата година запъхтян от летището тъкмо за да хвана неговата лекция. Заварих претъпкана зала, а след участието му се изви опашка от желаещи да се запознаят с него.


"Знаеш ли защо има такъв голям интерес? Защото няма обособени позиции Head of Innovation в другите авиокомпании. Може да го правят, но не е обособено", ми каза той 5 месеца по-късно в студиото на Лидери.БГ. Мартин се превърна в първия гост на моя подкаст за дигиталните българи зад граница.


Там, освен като лектор, го опознах и като иноватор - човек, който е готов да вземе и развие всяка нова идея. Сам предложи да доразвием концепцията на Лидери.БГ. Защото вижда смисъл.


Мартин Митев е Innovation Lead на латвийската национална авиолиния airBaltic и един от най-изявените лидери в сектора.


Има малко време, натоварена програма и беше адски трудно да го достигна по имейл. Но когато се запознахме лично, се оказа един от най-откритите и неформални лидери, които съм срещал.


С охота разказва за опита си. Дори за детството си, когато на 6 за първи път вижда кокпит на самолет и решава, че ще бъде пилот. "Така започна всичко". После самоинициативно започнал да учи английски, тъй като разбрал от баща си, също пилот, че ще му трябва.


Представя се така: "Аз винаги започвам с това, че съм баща на две прекрасни деца и това е главната ми роля". Освен за пилотската му кариера, по-голямата част от разговора ни е за иновациите, които ръководи в авиокомпанията. По-големите авиолинии имат позиция за иновации, но не я обособяват по начина, по който той е успял в airBaltic, казва той. Обяснява успехите си в сферата на иновациите включитлено с това, че Латвия е страна, която се опитва да стане лидер, да се докаже, като номер 1 в света в различни сфери.


Като асистент на шеф на отдел към третата, четвъртата си година като пилот в airBaltic, започнали към него да се обръщат компании, нямащи общо с летателна дейност. Една от тях била индийска компания за хартиени продукти от захарна тръстика. След няколко подобни случаи, разбрал, че може да стане от хората, които да вземат решенията дали такива иновации могат да се приложат на практика в авиокомпанията.


Осъзнал, че има и други, които може да имат различни идеи и е започнал през 2018г. да работи за обособяването на отдел за Иновации в airBaltic. Това стъпка по стъпка става един демократичен хъб за идеи, изпълняващ от две години и половина три функции: централна точка в която всеки от чистача до директора да предлага идеи, разглеждани с еднаква сериозност, всички да знаят как се разглеждат тези идеи и всеки да получава отговор на своето предложение, независимо дали ще се инвестира в него или не. Само 17-18% от идеите се отказват.


Всяка седмица пристигат нови идеи за някакъв тип иновация. Всяка втора до трета е свързана с екологични подобрения или за подобрения на живота на служителите. А неговия отдел отговаря на всяко предложение до максимум 2 седмици. Едно от успешните нововъведения, предложени от служителите е програма, с която хора от различни отдели могат да се "следват" едни други, за по-голяма прозрачност в компанията.


Освен че Мартин към този момент вече е редовен участник на конференции технологични конференции за авиация, той вече помага на други авиокомпании да прилагат неговия опит.


И независимо от световния му опит, иска да продължава връзката си с България и да помага с връхновение - и тук повече хора могат да постигат идеите си. И вече вижда положителна промяна в тази посока.


Чуйте пълния ми разговор с Мартин Митев, Innovation Lead, airBaltic.





106 views0 comments

Commentaires


Абонирайте се

Благодаря Ви!

Споделянето е в основата на свързването помежду ни. С подкаста започна мрежата на Лидери.БГ и с него продължаваме да растем. Споделяме вълнуващите истории на българските дигитални лидери в чужбина и как помагат на България.

Архив

bottom of page